12. Χειμερινό τάισμα πουλιών (1)

 12/52/47 ΘΕΜΑ: Χειμερινό τάισμα πουλιών (1)


Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, ας σκεφτούμε τα πουλιά που ζουν στην πόλη μας και ας φροντίσουμε να δώσουμε λίγη συμπληρωματική τροφή στα πουλιά που έρχονται στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Το θέμα του ταΐσματος των πουλιών τους δύσκολους μήνες του χειμώνα είναι μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον γι' αυτό θα κάνουμε 3 αφιερώματα. Το 1ο αυτό που διαβάζετε, το 2ο τον Δεκέμβριο με κατασκευές και τεχνικές πληροφορίες και το 3ο με οδηγίες για την υγιεινή και την καθαριότητα των ταϊστρών.


Κατά τους χειμερινούς μήνες οι φυσικές πηγές τροφής για τα πουλιά είναι περιορισμένες και η αναζήτησή τους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μικρής διάρκειας της ημέρας, είναι δυσκολότερη. Με την παροχή συμπληρωματικής τροφής βοηθούμε τα πουλιά να επιβιώσουν κατά τις δύσκολες εποχές του χρόνου, συμβάλλοντας έτσι στην πληθυσμιακή ανάκαμψή τους.

Τα ψίχουλα είναι η «κλασσική» τροφή που συνηθίζουμε να προσφέρουμε στα πουλιά. Ωστόσο, αντίθετα με ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν επιλέξουμε να δώσουμε στα πουλιά ξερό ψωμί είναι καλύτερα να το δίνουμε αφού το μουλιάσουμε προηγουμένως για να μαλακώσει.

Υπάρχουν όμως πολλές άλλες τροφές, πολύ πιο κατάλληλες από τα ψίχουλα, που μπορούμε να προσφέρουμε στα πουλιά, όπως π.χ. σπόρους, θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, σταφίδες κ.ά. Όλοι αυτοί οι σπόροι και οι καρποί πρέπει να είναι ανάλατοι και άψητοι.

Εξαιρετική τροφή για πολλά σποροφάγα είδη πουλιών είναι οι ηλιόσποροι, ιδίως οι αποφλοιωμένοι (οι λεγόμενες «καρδιές ηλιόσπορων»). Αντίθετα, το σιτάρι και το κριθάρι δεν είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς, εκτός από τα Περιστέρια και τις Δεκαοχτούρες, είναι λίγα τα άλλα είδη πουλιών που θα τραφούν με αυτούς τους σπόρους. Επίσης, ελάχιστα πουλιά τρώνε το καλαμπόκι, συνήθως μόνο τα περιστέρια και μερικά υδρόβια πουλιά (πάπιες, κύκνοι κ.ά.).

Καλή επιλογή είναι και τα διάφορα ειδικά μείγματα τροφών για τα ωδικά πουλιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στα καταστήματα με είδη για τα κατοικίδια ζώα.

Από τα ξερά φρούτα, οι σταφίδες είναι η προτίμηση των Κοτσυφιών. Οι σταφίδες (σουλτανίνες ή μαύρες) μπορούν να προσφερθούν όλο το χειμώνα. Είναι όμως καλύτερα να τις αφήσουμε λίγες ώρες στο νερό να μουλιάσουν πριν τις δώσουμε στα πουλιά.

Μια άλλη ιδέα, που έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία, είναι τα κομμένα φρούτα, ιδίως τα μήλα και τα ρόδια. Τα ρόδια μπορούμε να τα ανοίξουμε χαράζοντάς τα και να τα κρεμάσουμε με σύρμα ή να στερεώσουμε σε κάποιο κλαδί, μιμούμενοι την εικόνα μιας ροδιάς με ώριμους καρπούς.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η παροχή συμπληρωματικής τροφής στα πουλιά είναι περισσότερο απαραίτητη τους μήνες που σπανίζουν οι φυσικές πηγές τροφής.

Το ίδιο ισχύει και για το νερό που, ιδίως το καλοκαίρι και σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας, είναι δυσεύρετο. Ένα ρηχό και φαρδύ σκεύος, όπως τα πιατάκια για τις γλάστρες, είναι το πλέον κατάλληλο για να προσφέρουμε νερό στα πουλιά που επισκέπτονται τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Θυμηθείτε όμως ότι τα πουλιά χρειάζονται το νερό όχι μόνο για να πίνουν αλλά και για να καθαρίζουν το φτέρωμά τους. Γι’ αυτό το βέλτιστο βάθος του νερού θα πρέπει να είναι γύρω στα 1,5 - 2 εκατοστά.

 


Στο Blog thalassoporos θα βρείτε ένα αναλυτικό άρθρο με τίτλο: ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ https://thalassoporos.blogspot.com/2019/01/blog-post.htmlΟ χειμώνας μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή για τα πουλιά. Αλλά μπορείτε να τους δώσετε ένα χέρι βοήθειας, είτε έχετε μεγάλο κήπο είτε ένα μικρό παραθυρόφυλλο. Ακολουθούν οι 10 καλύτερες συμβουλές μας για το τάισμα των πουλιών που μας δίνει η αγγλική οργάνωση RSPB: https://www.rspb.org.uk/our-work/rspb-news-original/news/stories/top-10-bird-feeding-tips-this-winter/#39jVTAj5MhXz6ZO3.99

1. Γνωρίστε τα πουλιά του κήπου σας Τα διαφορετικά είδη πτηνών τρώνε διαφορετικά πράγματα. Στα σπουργίτια και τους σπίνος αρέσουν οι σπόροι, στους καλόγερους το λίπος και στις τσίχλες και τους κοκκινολαίμηδες τα φρούτα και τα σκουλήκια. Τα ψαρόνια τρώνε σχεδόν τα πάντα. Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε το σωστό μενού για τους θαμώνες σας - μάθετε τι να ταΐζετε τα πουλιά.

(Δεν είστε σίγουροι ποια πουλιά σας επισκέπτονται; Δοκιμάστε το σύστημα αναγνώρισης πουλιών (στα αγγλικά): https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/identify-a-bird)

2. Προσέξτε για τα περισσεύματα...  Κάποια από τα δικά μας φαγητά μπορεί να είναι καλά για τα πουλιά - για παράδειγμα, κέικ φρούτων ή πίτες με κιμά, αποξηραμένα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί ή μήλα και αχλάδια που έχουν ξεπεράσει τα καλύτερά τους. Δοκιμάστε να πασπαλίζετε τριμμένο ήπιο τυρί κάτω από δέντρα και θάμνους για πιο δειλά πουλιά, όπως κοτσύφια και κοτσύφια.

3. Αλλά επιλέξτε τα σωστά πράγματα...   Τα πουλιά πιθανότατα δεν θα φάνε τα ανεπιθύμητα βλαστάρια των Χριστουγέννων και το να βάζετε λίπος γαλοπούλας είναι μεγάλο όχι - είναι τόσο μαλακό που θα κολλήσει στα φτερά των πουλιών και θα τα εμποδίσει να παραμείνουν αδιάβροχα και ζεστά. Αποφύγετε οτιδήποτε μουχλιασμένο ή αλμυρό (το πολύ αλάτι είναι δηλητηριώδες για τα μικρά πουλιά).

4. Μην δηλητηριάζετε τα κατοικίδιά σας!   Τα πουλιά λατρεύουν τα αποξηραμένα φρούτα. Αλλά αν έχετε σκύλο, μην βάζετε σταφύλια, σταφίδες, σταφίδες ή σουλτανίνες σε απόσταση αναπνοής από αυτά. Τα φρούτα της αμπέλου μπορεί να είναι τοξικά για τους σκύλους (ελέγξτε τις συμβουλές της RSPCA).

5. Μην αφήνετε το νερό παγωμένο στα λουτρά πουλιών και στις λιμνούλες   Τα πουλιά πρέπει να πίνουν και να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα - ακόμη και όταν κάνει πολύ κρύο έξω. Μια λίμνη ή μια μπανιέρα για πουλιά είναι εξαιρετική, αλλά ακόμη και ένα αναποδογυρισμένο καπάκι κάδου απορριμμάτων ή ένα πιατάκι φυτών μπορεί να δώσει στα πουλιά το νερό που χρειάζονται. Έχουμε πολλές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να μην παγώνει το νερό.

6. Βάλτε τη σωστή ποσότητα τροφής   Βάλτε έξω μόνο ό,τι θα φαγωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι σημαντικό αν θέλετε να αποφύγετε ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως οι αρουραίοι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλοι σωροί από μουχλιασμένη τροφή στο τραπέζι των πουλιών σας.

7. Κρατήστε το καθαρό!   Οι βρώμικες ταΐστρες πουλιών και τα τραπέζια πουλιών μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση ασθενειών. Βεβαιωθείτε ότι τα καθαρίζετε τακτικά για να διατηρήσετε τους επισκέπτες σας υγιείς και ευτυχισμένους. Και να πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά το τάισμα των πουλιών!

8. Τοποθεσία, το σημαντικότερο!   Κρατήστε το τραπέζι ή την ταΐστρα σας κάπου:

ήσυχα - όπου τα πουλιά δεν θα ενοχλούνται.

ασφαλές και σε ανοιχτό μέρος - για να σταματήσουν οι γάτες να μπαίνουν και να μπορούν να ξεφύγουν γρήγορα

προστατευμένο - από τους σκληρούς κρύους ανέμους, τη βροχή ή το χιόνι.

9. Απολαύστε το!   Έχετε έναν ακμάζοντα σταθμό ταΐσματος και έναν κήπο γεμάτο πεινασμένους επισκέπτες. Ήρθε η ώρα να αφιερώσετε ένα λεπτό για να παρακολουθήσετε και να απολαύσετε τα πουλιά τα ευτυχισμένα πουλιά που γευματίζουν με την τροφή που έχετε προσφέρει!

10. Χτυπήστε τον εαυτό σας στην πλάτη που δώσατε στη φύση ένα σπίτι   Ταΐζοντας τα πουλιά στον κήπο σας, στο μπαλκόνι σας ή στο παράθυρό σας, θα τα βοηθήσετε να περάσουν αυτή τη δύσκολη εποχή του χρόνου. Είστε ένας ήρωας που ταΐζει τα πουλιά.