ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ με το "ΚΙΝΗΤΟ", ΣΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ!

 


Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχετε μαζί σας! Και πολλές φορές, αυτή είναι η κάμερα στο τηλέφωνό μας, όχι μια μεγάλη, ακριβή φωτογραφική μηχανή που είναι δύσκολο να την πακετάρετε στις υπαίθριες περιπέτειές σας. 

Πολύ χρήσιμη για τις διακοπές είναι και μια μικρή αδιάβροχη action cam που θα σας εξασφαλίσει ωραίες αναμνήσεις μέσα στις θάλασσες και τα ποτάμια καθώς και ένα selfie stick (σελφοκόνταρο) με αναδιπλούμενο τριποδάκι για να είστε όλοι μαζί!*  Πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι με την κάμερα του τηλεφώνου σας, γι' αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές για να τραβήξετε καταπληκτικές φωτογραφίες με το κινητό σας από τις υπαίθριες περιπέτειες των παιδιών σας, στην εξοχή και στην θάλασσα.



Εξοικειωθείτε με την κάμερα του τηλεφώνου σας

Το να γνωρίζετε τι μπορεί να χειριστεί η κάμερα του τηλεφώνου σας είναι το πρώτο βήμα για να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με το τηλέφωνό σας.  Η κατανόηση του δυναμικού εύρους της φωτογραφικής σας μηχανής θα σας βοηθήσει να ξέρετε τι να συμπεριλάβετε στη φωτογραφία σας και ποιος φωτισμός λειτουργεί καλύτερα.  Το να εξοικειωθείτε με τη φωτογραφική σας μηχανή σημαίνει να πειραματιστείτε, να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα και να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες με αυτήν, για εξάσκηση.  Οι φωτογραφίες με το τηλέφωνο είναι εύκολο να τραβηχτούν (και εύκολο να διαγραφούν), γι' αυτό τραβήξτε φωτογραφίες! Τραβήξτε φωτογραφίες σε πλήρη ηλιοφάνεια και στη συνέχεια μετακινηθείτε στη σκιά. Συγκρίνετε.  Μετακινηθείτε γύρω από το θέμα σας και πειραματιστείτε με διαφορετικές γωνίες. Δεν σας αρέσουν;  Διαγράψτε τις όλες και δοκιμάστε ξανά!  Η εξάσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι μπορεί να κάνει η φωτογραφική μηχανή του τηλεφώνου σας και πώς να τραβήξετε την εικόνα που θέλετε. Αν θέλετε να γίνετε καλύτεροι στη λήψη φωτογραφιών, πρέπει να βγάζετε πολλές φωτογραφίες.

 

ΈΚΘΕΣΗ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ

Δώστε προσοχή στο φως

Η έκθεση (και ο "σωστός" φωτισμός) είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να προσέξετε όταν τραβάτε φωτογραφίες. Η έντονη μεσημεριανή ηλιοφάνεια μπορεί να είναι δύσκολη με ένα τηλέφωνο, επειδή η φωτογραφία σας (ή μεγάλα μέρη της) μπορεί να είναι πολύ ξεθωριασμένη ή να έχετε έντονες σκιές.  Από την άλλη πλευρά, όταν είναι πολύ σκοτεινά, οι φωτογραφίες μπορεί να βγουν πολύ θολές ή πολύ pixelated. Η εξάσκηση στη λήψη φωτογραφιών με το τηλέφωνό σας σε όλα τα διαφορετικά είδη φωτισμού θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το φως προς όφελός σας και να βγάζετε την καλύτερη φωτογραφία κάθε στιγμή της ημέρας. Συμβουλή: πολύ όμορφες φωτογραφίες μπορείτε να τραβήξετε τις «μπλε» και τις «πορτοκαλί» ώρες: πριν και μετά την δύση ή την ανατολή του ήλιου!

Προσαρμόστε τη ρύθμιση έκθεσης

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να έχετε τη σωστή έκθεση είναι να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας. Κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας, πατήστε την οθόνη στο θέμα σας (το οποίο καθορίζει επίσης την εστίαση) και σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να ρυθμίσετε την έκθεση (φωτεινότερη ή σκοτεινότερη). Επιλέξτε αυτό που σας φαίνεται καλύτερο.

Μετακινηθείτε

Αν είναι δυνατόν, μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθείτε γύρω από το θέμα σας για να έχετε τον καλύτερο φωτισμό. Προσοχή! Αν τοποθετηθείτε με τον ήλιο στην πλάτη σας, το θέμα της φωτογραφίας σας θα πρέπει να φωτίζεται καλά. Εάν ο ήλιος βρίσκεται μπροστά σας (και πίσω από το θέμα σας), μπορεί να έχετε ένα σκοτεινό θέμα με το φόντο να είναι ξεθωριασμένο. Μετακινηθείτε και ρυθμίστε για να πετύχετε τον σωστό φωτισμό.  Ο οπίσθιος φωτισμός (όταν ο ήλιος βρίσκεται πίσω από το θέμα σας) μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει μερικές πραγματικά εκπληκτικές εικόνες. Μπορεί να μην έχετε πολλές λεπτομέρειες, αλλά είναι εξαιρετικό για να τονίσετε τα περιγράμματα, τις σιλουέτες και τις μορφές που δημιουργούνται.

Αλλάξτε την προοπτική σας

Το διασκεδαστικό με τη χρήση του τηλεφώνου σας (έχει να κάνει με το μέγεθός του, σε σχέση με μια DSLR) είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μερικές ενδιαφέρουσες προοπτικές που μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να κάνετε με μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή. Μην κρατάτε απλώς το τηλέφωνό σας όπως συνήθως, τραβώντας από το στήθος σας. Αντιμετωπίστε την κάμερα του τηλεφώνου σας όπως θα κάνατε με μια "πραγματική" κάμερα και μετακινήστε το σώμα σας, πάνω-κάτω, για να πετύχετε μια εξαιρετική λήψη, να εξαλείψετε τους περισπασμούς και να εκμεταλλευτείτε τον φωτισμό.


Κρατήστε το τηλέφωνό σας ψηλά και πάρτε φωτογραφία με «ματιά πουλιού», χρησιμοποιώντας τον ευρυγώνιο φακό (αν έχετε).  Ή, κατεβείτε χαμηλά στο έδαφος και τοποθετήστε την κάμερα του τηλεφώνου σας με γωνία προς τα πάνω για να αποτυπώσετε ολόκληρη τη σκηνή (μπορείτε ακόμη και να γυρίσετε το τηλέφωνό σας ανάποδα για να βρεθείτε ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους για μια μοναδική προοπτική).

ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ανεξάρτητα από τη φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιείτε, η κατανόηση του τρόπου σύνθεσης της εικόνας σας, ώστε το θέμα σας να είναι η κύρια εστίαση της φωτογραφίας, θα κάνει σχεδόν πάντα τη φωτογραφία σας να ξεχωρίζει. Ακολουθούν 3 εύκολοι κανόνες σύνθεσης που πρέπει να ακολουθήσετε όταν αποτυπώνετε τις υπαίθριες περιπέτειές σας με παιδιά.

Κάναβος 3Χ3


Φανταστείτε ότι το κάδρο σας χωρίζεται σε τρία ίσα μέρη, κάθετα και οριζόντια. Κάθε μία από αυτές τις νοητές γραμμές είναι ένα εξαιρετικό σημείο για να τοποθετήσετε το θέμα σας κατά μήκος. Τα μάτια μας έλκονται φυσικά από αυτά τα σημεία σε ένα κάδρο και θα ακολουθήσουν κατά μήκος της γραμμής όταν κάτι ενδιαφέρον τοποθετηθεί εκεί.

Αρνητικός χώρος

Ο κενός χώρος (που δεν είναι γεμάτος) σε μια φωτογραφία ονομάζεται αρνητικός χώρος. Αυτό συμβαίνει όταν έχετε μια μικρή περιοχή ενδιαφέροντος (το θέμα σας) και το υπόλοιπο του κάδρου σας είναι σχετικά άδειο. Όλος αυτός ο κενός χώρος αναγκάζει το μάτι σας να εστιάσει πραγματικά στο θέμα. Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν βρίσκεστε γύρω από νερό (στην παραλία ή στη λίμνη με νερό στο φόντο) ή όταν έχετε έναν μεγάλο ανοιχτό ουρανό.

Γραμμές που οδηγούν

Η ηγετική γραμμή είναι ένας άλλος τρόπος για να οδηγήσετε τα μάτια σας απευθείας στο θέμα. Τα μάτια μας έλκονται φυσικά από τις γραμμές και θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές. Όταν στήνετε το θέμα σας πάνω σε μια γραμμή για να ακολουθήσει ο θεατής σας, θα μας τραβήξει κατευθείαν στη φωτογραφία σας. Αυτή είναι μια εξαιρετική τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν βρίσκεστε στα μονοπάτια ή με φράχτες, αποβάθρες ή άλλες κατασκευές που βρίσκονται σε μια γραμμή.

Καδράρισμα του θέματός σας

Όταν είστε έξω για εξερεύνηση και περιπέτεια, αναζητήστε τρόπους για να πλαισιώσετε το θέμα σας (τα παιδιά σας) με τα αντικείμενα γύρω σας. Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρύψετε άλλα στοιχεία που αποσπούν την προσοχή σας, ενώ παράλληλα να στρέψετε τα μάτια των θεατών σας ακριβώς στο θέμα σας. Όταν παίζετε στην παιδική χαρά, πλαισιώστε το θέμα σας μέσα στις κατασκευές παιχνιδιού στις οποίες μπορεί να σκαρφαλώνουν. Ή πλαισιώστε τα θέματά σας με φύλλα από κοντινά δέντρα ή θάμνους.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η λήψη της εικόνας είναι μόνο το ήμισυ του παντός! Αν θέλετε να πάτε τις φωτογραφίες σας στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει να μάθετε μερικά βασικά στοιχεία επεξεργασίας (post processing). Και τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε δεξιότητες επεξεργασίας υψηλών προδιαγραφών ή ακριβές εφαρμογές photoshop για να προσθέσετε ομορφιά ή δράμα στις φωτογραφίες του τηλεφώνου σας. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας ώστε να ξεχωρίζουν πραγματικά, καθώς και μερικές από γνωστές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών.

Προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για iPhone και Android:

·       Adobe Photoshop Lightroom για μια επαγγελματική εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών για κινητά –

·       Snapseed για μια δωρεάν, ισχυρή εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών για iPhone και Android –

·       VSCO για επεξεργασία φωτογραφιών με φίλτρα –

·       Apple Photos για μια δωρεάν εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών για iPhone

·       Google Photos για μια δωρεάν εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών για Android

·       Lensa για την καλύτερη εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών με τεχνητή νοημοσύνη.

 

Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Συχνά οι φωτογραφίες με το τηλέφωνο αποτυπώνουν πολλούς περισπασμούς στο φόντο (ή και υπερβολικό φόντο), με αποτέλεσμα η εστίαση να μην είναι άμεσα στραμμένη στο θέμα.  Σε αυτή την περίπτωση, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται η φωτογραφία σας είναι μια απλή περικοπή για να τοποθετήσετε το θέμα ακριβώς στο σημείο που θέλετε στη φωτογραφία. Η περικοπή (και η παραμόρφωση της φωτογραφίας λίγο αριστερά ή δεξιά, ώστε η γραμμή του ορίζοντα να είναι επίπεδη) είναι απλές επεξεργασίες που μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Αν πρέπει να αφαιρέσετε ενοχλητικά στοιχεία από την εικόνα σας (π.χ. ηλεκτροφόρα καλώδια στον ουρανό, κάδους απορριμμάτων στο φόντο, στύλους φωτισμού κ.λπ.), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία "αφαίρεση αντικειμένων" και "γραμμές" από εφαρμογές τύπου Retouch - Remove για να τα αφαιρέσετε από τη φωτογραφία σαν να μην υπήρχαν ποτέ.

Θόλωμα φακού

Δεδομένου ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να αλλάζετε φακούς ή να αλλάζετε διαφράγματα στο τηλέφωνό σας, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε μόνο στο θέμα με ένα όμορφα θολό φόντο. Ακόμη και η λειτουργία πορτραίτου δεν σας δίνει πάντα τα πιο ευχάριστα αποτελέσματα. Έτσι, ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε την εστίαση στο θέμα σας είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό που ονομάζεται "θόλωμα φακού". Στο Snapseed και στο Google Photos, απλά πηγαίνετε στα εργαλεία, θόλωμα φακού και από εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε τον τύπο του θολώματος φακού και την έντασή του. Μετακινήστε το κέντρο στην περιοχή που θέλετε να διατηρήσετε την εστίαση, ενώ η υπόλοιπη φωτογραφία πέφτει σε μια απαλή θολούρα.

Βελτιώστε τις εικόνες σας

Όταν επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας, μη φοβάστε να προσθέσετε λεπτομέρειες, να βελτιώσετε τα χρώματα ή να προσαρμόσετε την έκθεση για να κάνετε τις εικόνες σας να ξεχωρίζουν. Τόσο το Snapseed όσο και το Lightroom διαθέτουν επιλεκτικά εργαλεία για να εντοπίζετε συγκεκριμένα σημεία της εικόνας σας που πρέπει να προσαρμόσετε. Στο Snapseed, στην ενότητα "συντονισμός εικόνας", σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω για να επιλέξετε φωτεινότητα, αντίθεση, κορεσμό ή δομή.  Στη συνέχεια, σύρετε το δάχτυλό σας αριστερά ή δεξιά για να προσαρμόσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το Google Photos έχει παρόμοιες λειτουργίες για τις οποίες χρειάζεστε λίγη εξάσκηση.

Μια ωραία λεπτομέρεια: Φέρτε πίσω τον ουρανό!

Θέλετε να επαναφέρετε τις λεπτομέρειες ενός παραμορφωμένου ή ανύπαρκτου ουρανού; Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με την Luminar Neo (με ετήσια συνδρομή) να είναι πολύ δημιουργική και αποτελεσματική. Μπορείτε να κάνετε τον ουρανό σας φωτεινό και με χρώμα και με το Snapseed, ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες: https://youtu.be/5-YeJIsBYSo?si=-GrhLPuPOyUvbGcb

*Για τις φωτογραφίες των διακοπών σας, προτείνω: κινητό τηλέφωνο με «συμπαθητική» φωτογραφική ικανότητα, θήκη προστασίας στο τηλέφωνο, action cam (από 80 € ως 350 €) με αδιάβροχη θήκη, selfie stick με τρίποδο και Bluetooth control.

Καλές διακοπές και θυμηθείτε: Τραβάμε ΠΟΛΛΕΣ φωτογραφίες, για να πετύχουμε το καλύτερο κάδρο και την καλύτερη στιγμή. Όταν τραβάμε πρόσωπα χρειάζονται επίσης ΠΟΛΛΑ "κλικ" για να διαλέξουμε την καλύτερη!




Η καλύτερη ευκαιρία για να κάνετε τα παιδιά να ασχοληθούν με τη φωτογραφία της φύσης, είναι το καλοκαίρι!



Οι περισσότεροι γονείς παραπονιούνται για το πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους απορροφημένα από τα smartphones τους ή ένα βιντεοπαιχνίδι, αντί να ασχολούνται με τον κόσμο μπροστά τους. Τι θα γινόταν όμως αν αυτές οι τεχνολογικές δεξιότητες συνδυάζονταν με τον χρόνο που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές;
Η φωτογραφία της φύσης είναι ένας ιδανικός τρόπος για να γεφυρωθεί το φαινομενικά μεγάλο χάσμα μεταξύ του συνδεδεμένου κόσμου των gadgets και του πραγματικού κόσμου του καιρού, των μεγαλειωδών τοπίων και των ζωντανών πλασμάτων που αναπνέουν. Η φωτογράφηση της φύσης παρέχει στα παιδιά και μερικά ανεκτίμητα οφέλη για την υγεία τους.
Πέρα από αυτό, η φωτογράφηση στη φύση μπορεί να δώσει στα παιδιά μια αίσθηση σκοπού. Μαθαίνουν πώς οι εικόνες τους μπορούν πραγματικά να ενημερώσουν τους φίλους τους και να εκπαιδεύσουν το κοινό, αλλά και να προστατεύσουν τους τόπους και τα είδη που μαθαίνουν να αγαπούν.
Το να αποκτήσουν τα παιδιά και οι έφηβοι περιέργεια για τη φύση μέσω της φωτογραφίας μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να τους δώσετε ένα smartphone με ανοιχτή την εφαρμογή iNaturalist.
Το iNaturalist είναι μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν παρατηρήσεις φυτικών ή ζωικών ειδών χρησιμοποιώντας εικόνες που έχουν τραβηχτεί με το κινητό τους τηλέφωνο. Η παρατήρηση και η αντίστοιχη εικόνα μεταφορτώνονται στην εφαρμογή, όπου η κοινότητα των συναδέλφων iNaturalists μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση του είδους, να προσθέσει το είδος σε έναν οδηγό για την τοπική χλωρίδα και πανίδα ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει την παρατήρηση για επιστημονικές έρευνες. (Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι αυτή η εφαρμογή προορίζεται μόνο για άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω).
Τα παιδιά μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα ένα είδος και τα χαρακτηριστικά αναγνώρισής του, κάτι που τα ενθαρρύνει να μάθουν τόσο για τη φωτογραφία όσο και για το είδος. Ένα μπόνους είναι ότι η τελική εικόνα είναι κάτι περισσότερο από μια όμορφη λήψη. Είναι επίσης ένα κοινωνικό εργαλείο που συνδέει τα παιδιά με μια ευρύτερη κοινότητα πολιτών-οικολόγων. Τα παιδιά μπορούν να φωτογραφίζουν είδη για το iNaturalist μόνα τους ή ως μέρος μιας ομαδικής εργασίας.
Δοκιμάστε να οργανώσετε φωτο-κυνήγι παρατήρησης με φωτογραφίες ειδών:  μπορείτε να κάνετε τα παιδιά να ενθουσιαστούν και να βγουν έξω με το κινητό τηλέφωνο, συμμετέχοντας στο παιχνίδι-διαγωνισμό που έχετε οργανώσει με ένα "κυνήγι θησαυρού" ειδών χρησιμοποιώντας τόσο τη χλωρίδα όσο και την πανίδα.  Μπορείτε να δημιουργήσετε τον κατάλογο των ειδών που θα φωτογραφίσουν χρησιμοποιώντας οδηγούς πεδίου ή καταλόγους. Βεβαιωθείτε ότι ο κατάλογος είναι κάτι που περιλαμβάνει τόσο εύκολα όσο και πιο δύσκολα είδη προς εντοπισμό και που απαιτεί από τα παιδιά να εξερευνήσουν διαφορετικούς τύπους ενδιαιτημάτων.   Για να το κάνετε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μπορείτε να επινοήσετε "βραβεία" για την ολοκλήρωση ορισμένων συνόλων φωτογραφιών από τη λίστα κυνηγιού θησαυρού, όπως πέντε θηλαστικά ή 10 έντομα. Καλή επιτυχία!!