#PartOfThePlan , Διεθνής Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα (IDB)


 

Η Διεθνής Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Η παγκόσμια αυτή γιορτή τιμά την υιοθέτηση του κειμένου της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (ΣΒΠ) στις 22 Μαΐου 1992 και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της ευρείας υποστήριξης της Σύμβασης, των πρωτοκόλλων της και των σχετικών πλαισίων δράσης.

Φέτος, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για τη Βιοποικιλότητα (22-5-2024) είναι μια έκκληση για δράση με σκοπό την υποστήριξη της εφαρμογής του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ (το Σχέδιο Βιοποικιλότητας).

Πρόκειται για μια πρόσκληση για δράση, με σύνθημα «Γίνε μέρος του Σχεδίου», που προσπαθεί να ενθαρρύνει όλους μας να αναδείξουμε τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου για τη Βιοποικιλότητα. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει #PartOfThePlan.



Αν είστε μέλος της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα αν είστε νέος και θέλετε να συμμετάσχετε στο Σχέδιο, μπορείτε να κάνετε πολλά. Από το να μιλήσετε για την αξία της βιοποικιλότητας στους συνομηλίκους σας μέχρι να πείσετε τους γονείς σας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στον κήπο σας, οι ενέργειές σας -όσο μικρές κι αν είναι- έχουν σημασία και θα εμπνεύσουν τους άλλους γύρω σας.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις-ιδέες για τα  βήματα που μπορείτε να κάνετε για να συμμετέχετε στο Σχέδιο:

Προστασία και αποκατάσταση

- Προσθέστε νέες υγιεινές ή τοπικές τροφές στη διατροφή σας. Η μέτρια κατανάλωση κρέατος και ψαριών μειώνει την πίεση στους φυσικούς πόρους. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους.

- Μειώστε τα απορρίμματα κάνοντας λογικά ψώνια. Κομποστοποιήστε τα απορρίμματα τροφίμων.  Επισκευάστε, επαναχρησιμοποιήστε και ανακυκλώστε οτιδήποτε, από οικιακές συσκευές μέχρι ρούχα.

- Ξεκινήστε μια εκστρατεία για ένα πτηνό, θηλαστικό, αμφίβιο, φυτό, επικονιαστή ή οποιοδήποτε είδος της επιλογής σας και εξηγήστε το ρόλο που παίζουν στο τοπικό οικοσύστημα. Μάθετε για τη γενετική ποικιλομορφία και αφιερώστε χρόνο για να την εξηγήσετε στους φίλους και τους συνομηλίκους σας.

- Μάθετε πώς η χρήση χημικών ουσιών (παράδειγμα: χημικές ουσίες που περιέχονται σε απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα και καλλυντικά) επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση για να υιοθετήσετε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

- Μάθετε πώς οι επιστήμονες και οι αγρότες διασφαλίζουν τους σπόρους και τις φυλές ζώων για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Διαβάστε τις ετικέτες και μάθετε για τον αντίκτυπο που έχουν στη βιοποικιλότητα οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε κοινά οικιακά προϊόντα. Συμβουλεύστε την οικογένεια και τους φίλους σας για εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Ευημερήστε μαζί με τη φύση

- Επιλέξτε φρέσκα προϊόντα από τις τοπικές αγορές και υποστηρίξτε τα βιολογικά προϊόντα. Προτιμήστε προϊόντα με πιστοποιήσεις δίκαιου εμπορίου ή ετικέτες φιλικές προς το περιβάλλον όταν παίρνετε αποφάσεις αγοράς.

- Υποστηρίξτε και προωθήστε τον οικολογικό τουρισμό. Η επόμενη περιπέτειά σας δεν χρειάζεται να αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα: εξετάστε κοντινούς προορισμούς. Εξηγήστε την αξία της βιοποικιλότητας στους γύρω σας. Μπορείτε να διασκεδάσετε αρκετά, αποφεύγοντας δραστηριότητες που διαταράσσουν την πανίδα και τη χλωρίδα.

- Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο: ανακυκλώστε, επαναχρησιμοποιήστε και μειώστε τα απορρίμματα. Καταναλώστε τρόφιμα από την τοπική σας αγορά. Δοκιμάστε να καλλιεργήσετε φρούτα και λαχανικά στο σπίτι ή ενθαρρύνετε τους φίλους και τους γείτονές σας να δημιουργήσουν έναν κοινοτικό κήπο στην περιοχή σας.

- Βρείτε εναλλακτικές λύσεις στη «γρήγορη μόδα». Τα πιο ανθεκτικά ρούχα μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη ρύπανση από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βαφή και την απελευθέρωση μικροπλαστικών στον ωκεανό.

Δίκαιη κατανομή των παροχών

- Μάθετε για την έννοια του επιμερισμού των οφελών που κατοχυρώνεται στο άρθρο 15 της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα και στο Πρωτόκολλο της Ναγκόγια  (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:22014A0520(01) ) που τη συμπληρώνει.

- Να σέβεστε τις γνώσεις, τις πρακτικές και τις καινοτομίες των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και να αναγνωρίζετε τα δικαιώματά τους στη γη και τους πόρους.

- Συζητήστε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας ή τους μεγαλύτερους στην κοινότητά σας για το είδος των τροφίμων που συνήθιζαν να τρώνε. Ρωτήστε τους για τον τρόπο με τον οποίο έβρισκαν και μαγείρευαν τα τρόφιμα.

- Εκτιμήστε και σεβαστείτε τις γνώσεις, τις πρακτικές και τις καινοτομίες των αυτόχθονων λαών και των τοπικών κοινοτήτων στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό υιοθετώντας εγγυήσεις όπως η αρχή της ελεύθερης, προηγούμενης και ενημερωμένης συγκατάθεσης για την πρόσβαση στις γνώσεις τους.

Επενδύστε και συνεργαστείτε

- Υιοθετήστε πιο βιώσιμες πρακτικές κατά την επιλογή χόμπι, μέσων μεταφοράς, πηγών ενέργειας, τροφίμων, ρούχων και άλλων προϊόντων.

- Ενημερωθείτε για τις πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πριν αγοράσετε τα προϊόντα μιας εταιρείας. Επενδύστε σε πράσινες επιχειρήσεις ή ξεκινήστε μια δική σας πράσινη επιχείρηση.

- Συνεργαστείτε με τοπικούς εκπροσώπους (παράδειγμα: τον βουλευτή της περιοχής σας ή/και τον δήμαρχο της πόλης σας) και ζητείστε πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν οι αρχές για την εφαρμογή του σχεδίου για τη βιοποικιλότητα.

- Συμμετέχετε σε μια οργάνωση/κίνηση/δίκτυο/κοινότητα νέων που εργάζεται για την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας ή βοηθήστε άλλες ομάδες να ενσωματώσουν θέματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα στο έργο τους.