Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ Our Universe – Το Σύμπαν

 


Our Universe – Το Σύμπαν

Με αφηγητή τον ηθοποιό Morgan Freeman η σειρά ντοκιμαντέρ φύσης και επιστήμης  «Το Σύμπαν» καταγράφει και παρουσιάζει την ιστορία της εξέλιξης της ζωής στη γη για δισεκατομμύρια χρόνια και την άρρηκτη σύνδεσή της με το σχηματισμό του σύμπαντος. Βαθύτερα μυστήρια και ερωτήματα, όπως το τι προκάλεσε τη γέννηση του πλανήτη μας, τι προκάλεσε την ίδια τη ζωή και τις διαφορετικές μορφές αυτής που εξελίχθηκαν πάνω στη Γη, ερευνώνται μέσα από τη διεισδυτική ματιά κορυφαίων επιστημονικών κλάδων, όπως η αστροφυσική και η κβαντομηχανική και εμφανίζονται σε εμάς με τη βοήθεια θεαματικών οπτικών στοιχείων, φωτογραφίας, γραφικών, προσομοιώσεων και ειδικών εφέ σε 6 επεισόδια.

Με επίκεντρο τις ιστορίες μεμονωμένων ζώων στους φυσικούς τους βιότοπους (μια θαλάσσια χελώνα, μια καφέ αρκούδα, ένας χιμπατζής, ένα κοπάδι ελεφάντων, δύο βασιλικοί πιγκουίνοι, ένα τσιτάχ), το κάθε επεισόδιο εξετάζει τις δραστηριότητές τους και τις συνδέει με κοσμικές διαδικασίες που επιτρέπουν τη συμπεριφορά τους. Με προσιτούς όρους εξηγούνται οι δυνάμεις της φύσης, θεμελιώδεις έννοιες και στοιχεία όπως η βαρύτητα, ο ήλιος και η ενέργειά του, η εναλλαγή των εποχών, το νερό, το κοσμικό ρολόι και έτσι καθοδηγούμαστε σταδιακά στην κατανόηση των αιτιωδών δεσμών που υπάρχουν από το μικρότερο ζωντανό κύτταρο έως τον μεγαλύτερο αιωρούμενο βράχο του ηλιακού μας συστήματος.



Η δομή και η φυσική ιστορία του πλανήτη μας μέσα από το χρονοδιάγραμμα και τις πολύπλοκες διαδικασίες του σύμπαντος γεμίζει με δέος και εντυπωσιάζει. Χρειάστηκαν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε σ’ αυτή την πολύτιμη στιγμή στο χρόνο και στο χώρο.

Σε όλη τη γη, η ζωή είναι εκθαμβωτική με την ποικιλία της. Η λεπτομερής αναπαράσταση του σχηματισμού του σύμπαντος όπως και η απεικόνιση του ηλιακού συστήματος είναι μεταξύ άλλων εξαιρετικά ευχάριστη. Τα εφέ CGI, που λέγεται ότι βασίζονται σταθερά στην επιστήμη, είναι ίσως οι καλύτερες προσομοιώσεις γεγονότων των οποίων η φυσική και χρονική κλίμακα ξεπερνά την ανθρώπινη κατανόηση. Τα θεαματικά πλάνα από την άγρια φύση, η παρατήρηση των ζώων από τόσο κοντινή απόσταση είναι εκπληκτικά για να τα παρακολουθήσετε. Η μακροχρόνια εμπειρία του BBC στα ντοκιμαντέρ άγριας ζωής φαίνεται στην εξαιρετική φωτογράφηση των ζώων και των βιοτόπων τους. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι εντυπωσιακές λήψεις από ψηλά των ρευμάτων των μεταναστευτικών γκνου και οι υποβρύχιες λήψεις των πιγκουίνων που κολυμπούν. Έμαθα επίσης πράγματα για τη ζωντανή φύση: εσείς ξέρετε ότι οι βασιλικοί πιγκουίνοι έχουν υπεριώδη όραση;

Έφη Σκαρμούτσου