30 τρόποι για να δώσουμε μια Ώρα για τη Γη

 Μια 30ήμερη πρόκληση για την Ώρα της Γης, για παιδιά


Φέτος, η Ώρα της Γης έχει ως στόχο τη δημιουργία της "Μεγαλύτερης Ώρας για τη Γη". Καθώς δημόσια κτίρια, αξιοθέατα και σπίτια σε όλο τον πλανήτη συμμετέχουν και πάλι στο εμβληματικό σβήσιμο, ζητάμε επίσης από όλους να "σβήσουν" οι ίδιοι, κάνοντας ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα και τους καθημερινούς περισπασμούς τους για να περάσουν 60 λεπτά κάνοντας κάτι θετικό για τον πλανήτη. Και έτσι, μετατρέποντας μια μοναδική Ώρα της Γης σε χιλιάδες και εκατομμύρια ώρες δράσης.

Σύμφωνα με αυτό το θέμα, ο στόχος αυτής της 30ήμερης πρόκλησης έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει τα παιδιά στην ιδέα του συλλογικού αντίκτυπου μέσω ατομικών ή μικρών ομαδικών προσπαθειών. Μέσα από διασκεδαστικές, προσιτές και σπονδυλωτές δραστηριότητες που τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να εντάξουν στην καθημερινή τους ζωή, ελπίζουμε οι συμμετέχοντες να πάρουν την ιδέα ότι κάθε δράση μετράει, ειδικά όταν εργάζονται για έναν ευρύτερο στόχο ή για την επίλυση ενός προβλήματος που είναι μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Παρόλο που κάποιο περιεχόμενο και πηγές αναφέρονται και προτείνονται παρακάτω, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται έντονα να προσαρμόσουν τις δραστηριότητες με βάση το τι είναι σχετικό και εφαρμόσιμο στην κοινότητα και το πλαίσιο του παιδιού.

Στον κατάλογο που ακολουθεί θα βρείτε ιδέες που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή την πρόκληση.


30 τρόποι να δώσουμε μια ώρα για τη Γη

1.    🌍 Διαβάστε μια ιστορία για τη φύση.

2.     🌍 Βρείτε ένα άτομο με το οποίο θα μοιραστείτε το αγαπημένο σας βιβλίο για τη φύση.

3.      🌍 Δημιουργήστε και μοιραστείτε με τους φίλους σας μια ιστορία για το αγαπημένο σας ζώο που απειλείται με εξαφάνιση.

4.      🌍 Μάθετε πώς να μαγειρεύετε το αγαπημένο σας πιάτο λαχανικών με την οικογένειά σας.

5.      🌍 Κάντε μια βόλτα με τους φίλους ή την οικογένειά σας στο πλησιέστερο πάρκο, ποτάμι ή θύλακα της φύσης.

6.      🌍 Πραγματοποιήστε έναν καθαρισμό για να μαζέψετε σκουπίδια στο πλησιέστερο πάρκο, ποτάμι ή παραλία και ζυγίστε πόσα σκουπίδια μαζέψατε!

7.      🌍 Ερευνήστε πώς ανακυκλώνονται τα απορρίμματα στη περιοχή σας.

8.      🌍 Μάθετε ποια ζώα ζούσαν στη γειτονιά ή την πόλη σας πριν από 50 χρόνια - αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο, πηγαίνετε στην τοπική σας βιβλιοθήκη ή ρωτήστε τους γείτονές σας.

9.      🌍 Ερευνήστε τα βρώσιμα φυτά που φυτρώνουν στην περιοχή σας.

       🌍 Υπολογίστε το ανθρακικό αποτύπωμα της οικογένειάς σας.

11.   🌍 Γίνετε δημιουργικοί με μια δραστηριότητα χειροτεχνίας ανακύκλωσης.

12.   🌍 Ερευνήστε την έννοια της καλλιέργειας της περμακουλτούρας https://permaculture-greece.org/.

13.   🌍 Επισκεφθείτε τον πλησιέστερο κοινοτικό κήπο, το αγρόκτημα ή την τοπική αγορά.

14.   🌍 Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση - όπως το "Our Planet"  ή "Το Σύμπαν" που έχουμε δημοσιεύσει αναλυτική περιγραφή http://oiko-genia.blogspot.com/2023/03/our-universe.html  .

15.   🌍 Αναγνωρίστε και ονομάστε τα δέντρα που φυτρώνουν κοντά στο σπίτι σας - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το Google Lens για να σας βοηθήσει!

16.   🌍 Ερευνήστε πώς τα υπολείμματα τροφίμων μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμο κομπόστ - και ίσως ακόμη και να το δοκιμάσετε μόνοι σας!

17.   🌍 Δοκιμάστε μια σύντομη συνεδρία καθοδηγούμενου διαλογισμού με έναν ενήλικα, εμπνευσμένη από τα δέντρα!

18.   🌍 Ερευνήστε και εργαστείτε εθελοντικά για μια ώρα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης ή της χώρας σας.

19.   🌍 Δημιουργήστε έναν χάρτη με τις φυσικές τοποθεσίες κοντά στο σπίτι σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε τα αγαπημένα σας δέντρα, φυτά και σημεία που μπορείτε να δείτε ζώα!

20.   🌍 Φυτέψτε ένα μικρό δέντρο ή ένα βρώσιμο φυτό.

21.   🌍 Μάθετε από πού προέρχονται τα τρόφιμα που τρώτε, ρωτώντας τους γονείς σας, διαβάζοντας τις ετικέτες στην αγορά ή στο σούπερ μάρκετ ή κάνοντας μια αναζήτηση στο Google.

22.   🌍 Δοκιμάστε την πρέσα των λουλουδιών - ένας τρόπος για να διατηρήσετε άγρια λουλούδια και χόρτα στο σπίτι.

23.   🌍 Δοκιμάστε να σχεδιάσετε αποτύπωμα φύλλων - ένας δημιουργικός τρόπος για να γιορτάσετε τη μοναδικότητα των φύλλων.

24.   🌍 Γίνετε δημιουργικοί φτιάχνοντας μια αφίσα που εξηγεί την έννοια της βιοποικιλότητας και γιατί είναι σημαντική.

25.   🌍 Συγκεντρώστε τους φίλους σας και κάντε έναν μικρό έρανο για μια τοπική περιβαλλοντική οργάνωση.

26.  🌍Κάντε ένα πικνίκ στην ύπαιθρο.

27.   🌍 Πηγαίνετε για παρατήρηση πουλιών και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα πουλιά που εντοπίζετε.

28.   🌍 Πηγαίνετε για plogging - κάντε τζόκινγκ και μαζέψτε σκουπίδια στη διαδρομή.

29.   🌍 Κάντε έναν περίπατο ακουσμάτων και προσπαθήστε να παρατηρήσετε κάθε ήχο που ακούτε και υπολογίστε πόσοι ήχοι είναι φυσικοί .

30.   🌍 Παρακολουθήστε την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα την ίδια μέρα.