26. Βοηθάμε τη φύση με τεχνητές φωλιές πουλιών

 

26/52/9, ΘΕΜΑ: Βοηθάμε τη φύση με τεχνητές φωλιές πουλιών


Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα ασφαλές μέρος για να ζούμε και για την άγρια ζωή ισχύει το ίδιο. Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες μείωσης της άγριας ζωής είναι η έλλειψη κατάλληλου ενδιαιτήματος. Εκτός από την παροχή φυτών που προσελκύουν έντομα με τα οποία μπορούν να τραφούν, μπορούμε να δώσουμε στα πουλιά ένα χέρι βοήθειας προσφέροντας τεχνητές φωλιές. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του εξωτερικού σας χώρου, αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να βοηθήσετε τη φύση στο σπίτι και στην γειτονιά σας.

Αφορμή του άρθρου μου έδωσε και ο 24ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά, που οργανώνεται από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου, με την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου και της Ελ. Ορνιθολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο εκπόνησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής στα σχολεία. https://dmaked.pde.sch.gr/anakoinoseis/anakoinoseis/2129-24-2022-2023 με τις οδηγίες που σας δίνουμε μπορεί κάθε μαθητής να συμμετέχει!

Γνωρίζουμε ότι τα πουλιά είναι βασικά μέλη πολλών οικοσυστημάτων και βρίσκονται παντού. Πιθανότατα έχετε ήδη μια ταΐστρα πουλιών στην αυλή σας και αναρωτιέστε πώς αλλιώς μπορείτε να συμβάλλετε στην επιβίωση των φτερωτών φίλων μας. Λοιπόν, ένα σπιτάκι για πουλιά είναι ένας τρόπος για να προχωρήσετε.  Είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν. Είναι φθηνά, ισχυρά και δεν απαιτούν τόσο πολύ χώρο.  Σε μια εποχή που τα πουλιά δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο χώρο να δημιουργήσουν μια φωλιά, προσφέρουμε ένα άμεσο σπίτι για τα πουλιά και βοηθάμε να έρθουν στον κόσμο περισσότερα όμορφα, φτερωτά πλάσματα.10 Οφέλη των τεχνητών φωλιών και πώς βοηθούν το περιβάλλον

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς μια απλή ξύλινη κατασκευή μπορεί να είναι τόσο σημαντική για το οικοσύστημά μας. Ωστόσο, τα σπιτάκια πουλιών παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα στο περιβάλλον. Παρακάτω, θα σας παρουσιάσουμε δέκα από αυτά τα πλεονεκτήματα.

1. Έλεγχος παρασίτων

Ορισμένα είδη πουλιών απολαμβάνουν να μασουλούν έντομα. Θεωρούνται εντομοφάγα, και περιλαμβάνουν τις παπαδίτσες, τα καρδερίνες, τα κοτσύφια, κ.λπ. Τρέφονται φυσικά με σκουλήκια, κουνούπια, σκαθάρια, κάμπιες, προνύμφες, μυρμήγκια, μύγες, ακρίδες και άλλα. Τρώγοντας αυτά τα έντομα παραμένουν υγιή και σας παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου παρασίτων.

2. Επικονίαση φυτών

Εάν έχετε έναν ανθόκηπο ή οπωροφόρα δένδρα και ένα σπιτάκι για πουλιά στην αυλή σας, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθείτε από την επικονίαση των φυτών από τα πουλιά. διότι συμβάλλουν στη διαδικασία επικονίασης των οπωροφόρων δέντρων και άλλων ανθοφόρων φυτών.

3. Βοηθήστε να εξαπλωθούν οι σπόροι

Ορισμένα φυτά εξαρτώνται από τα ζώα για να μεταφέρουν τους σπόρους τους σε νέες τοποθεσίες. Τα πουλιά είναι μεταξύ των βοηθών για αυτή τη διαδικασία. Αυτό γίνεται όταν το εξωτερικό περίβλημα των σπόρων που τρώνε αποδυναμώνεται στο πεπτικό τους σύστημα. Στη συνέχεια, διαδίδονται μέσω των περιττωμάτων του πουλιού αφού περάσουν από το πεπτικό του σύστημα.

4. Παρέχει καταφύγιο για τα πουλιά

Οι τεχνητές φωλιές είναι ασφαλέστερες από τις φυσικές φωλιές για τα πουλιά. Είναι κατασκευασμένα από παχύ, μονωμένο μασίφ ξύλο, ισχυρότερο από κάθε φωλιά που μπορεί να φτιάξει ένα πουλί. Παρέχουν ένα μέρος για τις μητέρες πουλιά για να γεννήσουν τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Τα προστατεύουν από θηρευτές όπως άλλα πουλιά, γάτες, σκίουρους, φίδια, αλλά και από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

5. Διατηρεί το είδος

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν την επιβίωση ορισμένων πτηνών. Σε ορισμένα είδη αφαιρείται το φυσικό τους περιβάλλον από πλημμύρες, αποψίλωση των δασών, πυρκαγιές, κατασκευές νέων κτιρίων κ.λπ. Οι φωλιές που δημιουργούν τα πουλιά δεν αρκούν για να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους που απειλούν τα είδη τους. Έτσι, η ύπαρξη ενός σπιτιού πουλιών στην αυλή σας παρέχει ένα καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών.

6. Είναι αισθητικά ευχάριστο

Τα σπιτάκια πουλιών κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους και σχήματα, ανάλογα με
το είδος του πουλιού που προορίζονται. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Οι τεχνητές φωλιές πουλιών ΔΕΝ είναι διακοσμητικά αντικείμενα και πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Οι διπλανές "φωλιές" ΔΕΝ κάνουν για πουλιά!

Επίσης οι τεχνητές φωλιές μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε καινούργια χόμπι όπως η παρατήρηση πουλιών birdwatching και η χειροτεχνική ξυλουργική με την κατασκευή αυτών των φωλιών.

7. Φυσικά λιπάσματα

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να δημιουργήσουν σπιτάκια για πουλιά, επειδή φοβούνται μήπως ο κήπος ή το γκαζόν τους καλυφθεί με περιττώματα πουλιών. Αλλά είναι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο που πολλοί φυσιολάτρες φτιάχνουν τα δικά τους. Τα περιττώματα των πουλιών πέφτουν στο έδαφος και δημιουργούν ένα καλό μείγμα κομπόστ για λίπασμα.

8. Έλεγχος ζιζανίων

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα ζιζάνια στους κήπους του. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αγρότες και κηπουροί διαθέτουν σπιτάκια για πουλιά, επειδή τα πουλιά λατρεύουν να τρώνε τους σπόρους και παρέχουν έλεγχο των ζιζανίων.

9. Ευχάριστη και διδακτική απασχόληση για τα παιδιά

Η παρατήρηση των φωλιών σε όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους είναι μια
εκπληκτική απασχόληση για τα παιδιά. Αν μάλιστα δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες τοποθέτησης μια ς κάμερας WiFi στην φωλιά, θα απολαύσει ολόκληρη η οικογένεια μοναδικές στιγμές!

10. Εκπαίδευση

Τα σπιτάκια πουλιών δεν είναι απλώς διακοσμητικά, αλλά είναι ιδανικά για την παρατήρηση και τη μελέτη της τοπικής άγριας ζωής. Μπορείτε να μάθετε για τα μεταναστευτικά μοτίβα των διαφόρων πουλιών, το ζευγάρωμα και τα μοτίβα φωλεοποίησής τους κατά τη διάρκεια του έτους. Η μελέτη των τεχνητών φωλιών πουλιών επιτρέπει στην επιστήμη να κατανοήσει καλύτερα πώς οι άνθρωποι και η άγρια ζωή μπορούν να συμβιώνουν με επιτυχία.

 


Κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινης φωλιάς για πουλιά

Η επιλογή του σημείου τοποθέτησης του κουτιού φωλιάς εξαρτάται από το είδος για το οποίο προορίζεται.

Κατασκευή κουτιού φωλιάσματος


Χρησιμοποιήστε τις διαστάσεις που βλέπετε στα σχέδια σαν οδηγό. Οποιαδήποτε σανίδα ή φύλλο από αδιάβροχο ξύλο πάχους περίπου 15 mm είναι κατάλληλο. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε ξυλεία που έχει υποστεί επεξεργασία με CCA, γιατι τα εκχυλίσματα μπορεί να βλάψουν τα πουλιά.

Η οπή της εισόδου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 125 mm από το δάπεδο του κουτιού φωλιάς. Αν η απόσταση είναι μικρότερη, τα νεαρά πουλιά μπορεί να πέσουν έξω ή να τα βγάλει έξω μια γάτα. Ο εσωτερικός τοίχος κάτω από την τρύπα εισόδου πρέπει να είναι τραχύς για να βοηθά τα νεαρά πουλιά να σκαρφαλώνουν όταν έρθει η ώρα να φύγουν.


Ανοίξτε τρύπες αποστράγγισης στη βάση του κιβωτίου και χρησιμοποιήστε γαλβανισμένα καρφιά ή βίδες για τη συναρμολόγηση. Είναι πάντα καλύτερο να αφήνετε το κουτί χωρίς επεξεργασία. Καθώς θα διαβρώνεται, θα εναρμονίζεται με το περιβάλλον του.

Τα κουτιά από μαλακό ξύλο μπορούν να υποστούν επεξεργασία με επιλεγμένα συντηρητικά με βάση το νερό, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ασφαλή για τα ζώα, όπως το Sadolin. Εφαρμόστε το μόνο στο εξωτερικό του κουτιού και όχι γύρω από την οπή εισόδου. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί έχει στεγνώσει και αεριστεί καλά πριν το τοποθετήσετε.

Σημειώστε ότι εάν το κουτί πρόκειται να τοποθετηθεί σε σημείο όπου θα είναι εκτεθειμένο σε δυνατή βροχή, θα ήταν χρήσιμο να καλύψετε το πάνω μέρος του καπακιού με αδιάβροχο υλικό. Αυτό θα προσφέρει περαιτέρω στεγανοποίηση και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κουτιού.

Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η τρύπα;

Το μέγεθος της οπής εισόδου εξαρτάται από το είδος που ελπίζετε να προσελκύσετε:

- 25 χιλιοστά για όλα τα είδη Παπαδίτσες

- 28 χιλιοστά για Καλόγερους, Σπουργίτια

- 32 mm για Δενδροτσοπανάκους

- 45 mm για τα Ψαρόνια.

Το μικρό κουτί με ανοιχτή πρόσοψη ύψους 100 mm μπορεί να προσελκύσει κοκκινολαίμηδες. Ένα κοτσύφι θα χρειαζόταν μια ανοιχτή πρόσοψη ύψους 140 mm, ενώ οι σταχτομυγοχάφτες προτιμούν μια χαμηλή πρόσοψη 60 mm στο κουτί.

Ειδική κατασκευή τεχνητής φωλιάς για Πεπλόγλαυκα - Τυτώ

Επιλογή της τοποθεσίας

Τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε πού θα τοποθετήσετε τη φωλιά σας περιλαμβάνουν:

- Τα κουτιά για Καλόγερους, Σπουργίτια ή Ψαρόνια πρέπει να στερεώνονται σε ύψος δύο έως τεσσάρων μέτρων σε δέντρο ή τοίχο.

- Εκτός αν υπάρχουν δέντρα ή κτίρια που σκιάζουν το κουτί κατά τη διάρκεια της ημέρας, στρέψτε το κουτί μεταξύ βορρά και ανατολής, αποφεύγοντας έτσι την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και τους πιο υγρούς ανέμους.

- Βεβαιωθείτε ότι τα πουλιά έχουν σαφή πορεία πτήσης προς τη φωλιά, χωρίς ακαταστασία ακριβώς μπροστά από την είσοδο. Γείρετε ελαφρώς το κουτί προς τα εμπρός, ώστε τυχόν βροχή που πέφτει να χτυπήσει στην οροφή και να αναπηδήσει μακριά.

- Τα Σπουργίτια και τα Ψαρόνια χρησιμοποιούν εύκολα φωλιές που τοποθετούνται ψηλά κάτω από τις μαρκίζες. Δεδομένου ότι αυτά τα πουλιά φωλιάζουν σε χαλαρές αποικίες, δύο ή τρία μπορούν να τοποθετηθούν σε απόσταση μεταξύ τους στην ίδια πλευρά του σπιτιού. Κρατήστε τα μακριά από περιοχές όπου συνήθως φωλιάζουν τα Χελιδόνια.

- Δύο κουτιά που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο μπορεί να καταλαμβάνονται από το ίδιο είδος, εάν βρίσκονται στην άκρη γειτονικών περιοχών και υπάρχει άφθονη φυσική τροφή. Ενώ αυτό συμβαίνει εύκολα στην ύπαιθρο, είναι σπάνιο στους κήπους, όπου συνήθως μπορείτε να περιμένετε μόνο ένα ζευγάρι φωλιάσματος οποιουδήποτε είδους. Εξαίρεση αποτελούν τα σπουργίτια και τα Χελιδόνια που φωλιάζουν σε αποικίες. Με την τοποθέτηση διαφορετικών κουτιών, μπορούν να προσελκυστούν διάφορα είδη.

Τοποθέτηση της φωλιάς σας

Πριν τοποθετήσετε τη φωλιά σας, θυμηθείτε να έχετε κατά νου τα εξής:

- Η στερέωση της φωλιάς σας με καρφιά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέντρο.


Είναι προτιμότερο να τη στερεώσετε με σύρμα γύρω από τον κορμό ή το κλαδί. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι λάστιχο ή τμήμα ελαστικού αυτοκινήτου γύρω από το σύρμα για να αποφύγετε ζημιές στο δέντρο. Να θυμάστε ότι τα δέντρα μεγαλώνουν τόσο σε περίμετρο όσο και σε ύψος και να ελέγχετε τη στερέωση κάθε δύο ή τρία χρόνια.

- Τα ανοιχτά κουτιά για κοκκινολαίμηδες και κοτσύφια πρέπει να βρίσκονται χαμηλά, κάτω από τα 2 μέτρα, καλά κρυμμένα στη βλάστηση. Τα κουτιά για τους Σταχτομυγοχάφτες  πρέπει να έχουν ύψος 2-4 μέτρα, προστατευμένα από τη βλάστηση αλλά με καθαρή θέα. Τα κουτιά για δρυοκολάπτες πρέπει να βρίσκονται σε ύψος 3-5m πάνω σε κορμό δέντρου με σαφή πορεία πτήσης και μακριά από ενοχλήσεις.

- Οι φωλιές τοποθετούνται καλύτερα το φθινόπωρο ή στο τέλος του χειμώνα.
Πολλά πουλιά μπαίνουν στις φωλιές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναζητώντας κατάλληλο μέρος για να κουρνιάσουν ή ίσως για να τραφούν. Συχνά χρησιμοποιούν τα ίδια κουτιά για να φωλιάσουν την επόμενη άνοιξη. Οι Παπαδίτσες δεν θα ψάξουν για τις θέσεις φωλεοποίησης πριν από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.


Συντήρηση των φωλιών

Τα κουτιά θα πρέπει να καθαρίζονται το καλοκαίρι (όταν είναι κενά) και  όταν έχουν συσσωρευτεί υπολείμματα. Αυτό είναι ευκολότερο αν προστεθεί μια "καταπακτή επιθεώρησης" κατά την κατασκευή του κιβωτίου. Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή κατά την επιθεώρηση των κουτιών ή την αφαίρεση οποιουδήποτε υλικού από αυτά. Το υλικό μπορεί να περιέχει αιχμηρά αντικείμενα, όπως αγκάθια, και ένας σκίουρος ή ακόμη και μια κουκουβάγια μπορεί να παραμείνει στο κουτί μέχρι την τελευταία στιγμή και να βγει έξω μόνο όταν βάλετε το χέρι σας στο κουτί. Φοράτε μάσκα προσώπου για να  μην αναπνέετε τη σκόνη από το υλικό της φωλιάς και τα αποξηραμένα περιττώματα, κατά τον καθαρισμό. Αντικαταστήστε το πάνελ του δαπέδου εάν παρουσιάζει σημάδια σήψης.Φροντίστε τα πουλιά που ζουν πλάι μας, με τις συμβουλές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ

Σε αυτή την διεύθυνση: https://www.ornithologiki.gr/images/ekdoseis/pdf/Frontizontas_ta_poulia_ORNITHOLOGIKI_WEB.pdf , θα βρείτε έναν πληρέστατο και πολύ επεξηγηματικό οδηγό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τίτλο: "Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας". Τον οδηγό μπορείτε να το κατεβάσετε και να τον χρησιμοποιήσετε στις κατασκευές σας.Φτιάξτε ένα ασφαλές και επιτυχημένο σπίτι για τους φτερωτούς φίλους μας με τις οδηγίες της Αμερικανικής Οργάνωσης NESTWATCH

Για πολλά είδη πουλιών, υπάρχει έλλειψη εξαιρετικών χώρων για να φωλιάσουν. Μπορεί να υπάρχουν πουλιά που θα ήθελαν πολύ να ονομάσουν τον βιότοπό σας σπίτι τους, αλλά έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις φωλιάσματος που πρέπει να πληρούνται. Τα σπιτάκια πουλιών μπορούν να τοποθετηθούν σε αυλές, σχολικές αυλές, πάρκα, οπωρώνες, αγροκτήματα, βοσκοτόπια, νεκροταφεία, δασικές εκτάσεις, ερήμους, πόλεις... ό,τι θέλετε. Υποστηρίξτε περισσότερα πουλιά που φωλιάζουν και δώστε σε ένα πουλί ένα σπίτι. Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις που σας δίνει το site του αμερικανικού Νestwatch και  μάθετε ποια χαρακτηριστικά καθιστούν ένα φώλιασμα ιδανικό, ποια είδη μπορείτε να προσελκύσετε στην περιοχή σας και πώς να αντιμετωπίζετε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

https://nestwatch.org/learn/all-about-birdhouses/